Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi programı (UR-GE) kapsamında Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın yürüttüğü ‘’Afyonkarahisar Tahıl, Un, Yem ve Tedarikçileri Sektörü İhracat Kümelenme projesi’’ kapsamında sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Dubai’ye iş gezisi düzenlendi.
Afyonkarahisar’ın yurtdışı pazarına daha rahat açılabilmesi için gerçekleştirilen Afyonkarahisar Tahıl, Un, Yem ve Tedarikçileri Sektörü İhracat Kümelenme projesi ile Afyonkarahisar da sektörde faaliyet gösteren firma temsilcileri ile düzenlenen iş gezisinin ilk gününde proje katılımcıları Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Ataşeliğini ziyaret etti. Ticari Ataşelerimiz Hasan Önal ve Ahmet Canlı ile bölge yapısı, ekonomik durumu, Dubai de iş yapmanın getireceği avantajlar ve dezavantajlar değerlendirildi. Daha sonra Dubai Başkonsolosu Mustafa İlker Kılıç’ın da katılımı ile bölgede dikkat edilmesi gereken yasalar ve siyasi yapı hakkında bilgi alındı. Toplantı sonrasında Türkiye İş Konseyi Başkanı Nilgün hanımdan Dubai’ye ihracat yapacak firmaların hangi adımları izlemesi gerektiği ile ilgili bilgi alındı.
Dubai’de düzenlenen faaliyetin ikinci gününde Gulfood Manufacturing fuarı ziyaret edildi. Fuar alanında Büyükelçi Can Dizdar, Başkonsolos Mustafa İlker Kılıç ve Ticari Ateşe Hasan Ünal üyelerimize eşlik ederek fuar hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra stant ziyaretleri gerçekleştirildi.
Proje katılımcıları, Dubai ziyaretlerinin üçüncü gününde Gulf Bagel Factory’ i ziyaret ederek firma Genel Müdürü Christopher Gauci’nin un firmalarından beklentileri hakkında bilgi aldılar. İnovasyon ve farklılaşmanın sürekliliğinin öneminden bahseden Gauci; en popüler ve en çok talep gören un çeşitlerini göstererek, yaptıkları ürünler hakkında da bilgiler verdi. Öğleden sonra ise Dubai’nin kuruluşundan bu yana varlığını sürdüren ve bölgenin en güçlü makarna fabrikası olan Emirates Macaroni Factory ziyaret edildi. Satın Alma Müdürü İmran Jahangit Bhat tarafından firma hakkında bilgiler verilerek; firma ürünlerinin tanıtımı yapıldı ve ithal ettikleri unların analiz sonuçları ile fiyatları hakkında bilgiler alındı.
Proje katılımcıları Dubai de ki son günlerinde ise İhracatta örnek alınması gereken Türk firmalarından biri olan Hakan Agro firması ile görüşmeye gitti. Firma Satın Alma Müdürü Heval Hanım ve İş Geliştirme Müdürü Koray Bey Hakan Agro’nun büyüme ve başarı öyküsünden kısaca bahsettikten sonra dış pazarda uyguladıkları stratejilerden, sektörel ve bölgesel sorunları nasıl aştıklarından bahsettiler. Daha sonra Dubai Serbest Ticaret Bölgesine geçen proje katılımcıları, burada Serbest Ticaret Müdürü Mohammed Mohammed ile görüşülerek Dubai hakkında genel bilgi aldı. Mohammed Bey neden ticarette Dubai’yi tercih etmemiz gerektiği, Serbest Bölgenin avantajları ve burada bir ofis açmanın maliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.